ΕΕΠΑΑ Θεσσαλονίκης

Σεμινάρια

Καντάκου Φωτεινή

Σίτηση

Η διατροφή παιδιών με ΔΑΦ αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τους γονείς και τους φροντιστές.Στην παρούσα συνάντηση θα διακινήσουμε από κοινού το ζήτημα της τροφικής επιλεκτικότητας στα πλαίσια της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σύντομο Βιογραφικό

Η Καντάκου Φωτεινή  αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Ηπείρου, σχολή Λογοθεραπείας.  Παράλληλα ολοκλήρωσε πιστοποιημένα την εκπαίδευσή της στη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας  και στη γνώση του συστήματος τυφλών braille. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική Σχολή Λάρισας, τομέας Νευρολογίας, με ειδίκευση στη Γνωστική Νευροαποκατάσταση.

Μέχρι και σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη θεραπευτικού σχεδιασμού στο Κέντρο Παρέμβασης και Θεραπείας «Επικοινωνώ». Ασχολείται κυρίως με θεραπευτικές παρεμβάσεις παιδιών σε πρώιμη ηλικία, που αντιμετωπίζουν κυρίως νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας (ΙΕΕΛ), που ως σκοπό του έχει την προώθηση της έρευνας της Επιστήμης της Λογοθεραπείας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ειδικών, την υποστήριξη θεραπευτικών δομών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και το σχεδιασμό και έκδοση θεραπευτικών εγχειριδίων και δοκιμασιών αξιολόγησης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων που αναφέρονται κυρίως στην πρώιμη παρέμβαση. Είναι Περιφερειακή Εκπαιδεύτρια του Γλωσσικού Προγράμματος Makaton. Τέλος έχει συμμετοχές σε έρευνες και δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια.

Περιγραφή

Η διατροφή παιδιών με ΔΑΦ αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τους γονείς και τους φροντιστές. Ενώ η τυπική ανάπτυξη προβλέπει μη ικανοποιητικές περιόδους λήψης τροφής, η τροφική επιλεκτικότητα διαχωρίζεται, καθώς σύμφωνα με το DSM-5, πληροί τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

– η παροχή της τροφής να ‘πρέπει’ να γίνεται με συγκεκριμένους τρόπους

– συστηματική επιλεκτικότητα στις τροφές

– δυσανοχή στην ανάπτυξη

-δυσκολία στη σίτιση

Η τροφική επιλεκτικότητα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που καλείται να βιώσει η οικογένεια του παιδιού με Αυτισμό και μπορεί να έχει πολλές προεκτάσεις σε μια ακραία έκφανσή της, όπως ιατρικές (μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό, αναιμία, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους, διαβήτης, σιδηροπενία, έλλειψη βιταμινών), αλλά και ψυχοσυναισθηματικές για το παιδί και την οικογένεια (αγώνας των φροντιστών να φροντίσουν το παιδί τους μέσω της σίτισης, κοινωνικός αποκλεισμός, αίσθημα γονεϊκής ανεπάρκειας, ματαίωση). Ο ρόλος του Λογοθεραπευτή είναι δυναμικός: να υποστηρίξει την οικογένεια, να παραπέμψει στους κατάλληλους ειδικούς, να δώσει μία θεραπευτική πρόταση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του συστήματος της οικογένειας, διατηρώντας νατουραλιστικά χαρακτηριστικά και εφικτή κλινική συλλογιστική.

Στην παρούσα συνάντηση θα διακινήσουμε από κοινού το ζήτημα της τροφικής επιλεκτικότητας στα πλαίσια της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το σεμινάριο είναι αποκλειστικά για τους ενεργά μέλη και του εθελοντές του παραρτήματος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προαπαιτούμενα Σεμινάρια ή γνώσεις

Δεν είναι απαραίτητες γνώσεις ή ικανότητες για να παρακολουθήσει κάποιος το παρόν σεμινάριο

Βεβαίωση Σεμιναρίου

Δεν θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σεμιναρίου στα μέλη.

Στους εθελοντές δεν δίνεται βεβαίωση για κάθε σεμινάριο ξεχωριστά. Στο τέλος της χρονιάς θα παραλάβουν βεβαίωση με τις συνολικές ώρες εθελοντισμού και με τα συγκεντρωτικά σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει.

Επικοινωνία

Για θέματα του σεμιναρίου μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω mail στο seminars@thess-autismgreece.gr ή τηλεφωνικά στο 6980409550 κος Χουζανάς Παύλος.

Ομιλητής

Καντάκου Φωτεινή

Λογοθεραπεύτρια

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΕΠΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Υποβολή Ερωτήσεων | Q&A

Μπορείτε να ρωτήσετε τον εισηγητή θέματα που θα θέλατε να συζητηθούν ή να απαντηθούν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις θα αναρτηθούν στην παρούσα σελίδα μετά από το τέλος του σεμιναρίου

Θερμή παράκληση οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, μέσα στην θεματολογία και να είναι γενικής υφής. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν διαγνώσεις ή εξατομικευμένες παρεμβάσεις μέσα από το παρόν Q&A

Για να υποβάλετε ερώτηση θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος σαν μέλος ή εθελοντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης

| ΕΠΟΜΕΝΑ |

Ναγοπούλου Πέπη

Αισθητικοκινητικές Διαταραχές στις ΔΑΦ

Στο σεμινάριο θα μιλήσουμε για τις Αισθητικοκινητικές Διαταραχές στις ΔΑΦ

Κοκμοτός Παναγιώτης

Η χρήση των Κοινωνικών Ιστοριών

Οι κοινωνικές Ιστορίες αποτελούν ενα χρήσιμο εργαλείο για τα άτομα με ΔΑΦ.

Αλεξάνδρου Στράτος

Αυτορύθμιση στις ΔΑΦ

Στο σεμινάριο θα μιλήσουμε για την διαδικασία της αυτορύθμισης στα άτομα με ΔΑΦ